Zapomínat je snadné. Proto natáčíme a vyprávíme svědectví, která nesmějí zmizet. Naši žáci 8. ročníku si připravili prezentaci příběhu pamětníka pana Jiřího Krejčího. Pamětník, který zažil nelidské praktiky StB jako teenagere… bití, rozšlapání brýlí, psychický nátlak.

Autorský tým: Štěpán Kočíb, Karolína Kočíbová, Barbora Luptovcová, Lenka Marholdová
Pedagogické vedení: Mgr. et. Mgr Hana Pořízková

Celý příběh a práci žáků si můžete prohlédnout ZDE.

Díky spolupráci s Pevností poznání Olomouc se mohla uskutečnit závěrečná prezentace Příběhů našich sousedů v těchto důstojných prostorách a žáci tak mohli o životech svých pamětníků vyprávět, recitovat nebo je divadelně ztvárnit.

Moderátor Šimon Švub pozval po zahájení slavnostního odpoledne na pódium ředitele Pevnosti poznání Mgr. Matěje Dostálka a starostu obce Velký Týnec PhDr. Petra Hanušku, Ph.D., aby přivítali publikum, povzbudili žáky a řekli pár slov k významu tohoto projektu.

Poté se žáci zhostili svého nelehkého úkolu zaujmout publikum a porotu životním příběhem svého pamětníka. Hosté se tak mohli přenést do doby válečné, poválečné, ale i do roku 1968,  zažít bombardování, radost při osvobozování nebo i pocítit strach před rudými osvoboditeli či se dostat do rukou StB a prožít nekonečnou noc v cele. A takových zajímavých příběhů zde byla řada.

Toto odpoledne plné silných příběhů se uskutečnilo za finanční podpory města Olomouce, Městyse Nezamyslice, obce Kokory, Troubky, Čelechovice na Hané, Němčice nad Hanou, Olšany u Prostějova, Velká Bystřice a Velký Týnec,  kteří poskytli současně i odměny pro děti.